Salg af kurser til private bliver (måske) momspligtige

Efter gældende praksis skal der ikke betales moms af deltagergebyr ved salg af kurser til private vedr. f.eks. træning/fitness, madlavning, fotografering, m.v. Nu er Skattestyrelsen på vej med en række styresignaler, der vil ændre den nuværende praksis.

Efter gældende praksis anses undervisningsydelser generelt for at være momsfritaget. Efter Skattestyrelsens opfattelse er den gældende praksis dog i strid med EU-retten og derfor varslede Skatteministeriet derfor sidste år, at man agtede at ændre praksis. Det har resulteret i, at Skattestyrelsen har sendt fire styresignaler om praksisændringen i høring. Det er endnu uvist, hvornår styresignalerne vil få virkning, hvis de gennemføres, men kan man blive berørt af ændringerne bør man dog forberede sig på den nye praksis.

Praksisændringen får betydning for en lang række udbydere af undervisning til private, herunder først og fremmest for motionscentre og for arrangører af kurser om fritidsaktiviteter.

Holdtræning i fitnesscentre

Foreningsdrevne fitnesscentre vil fortsat være helt fritaget for at betale moms af deres kontingentindtægter, men for de privatejede centre er reglerne anderledes. De er efter nuværende praksis kun fritaget for at betale moms af deres indtægter ved holdtræning, som er blevet sidestillet med andre former for undervisning.

Denne sidestilling vil Skattestyrelsen nu ophæve, hvilket vil gøre alle typer af kontingenter til privatejede fitnesscentre momspligtige.

Salg af kurser til private

Ved salg af kurser til private vil ændringen betyde, at der fremadrettet skal lægges moms på deltagerbetalingen ved salg af kurser til privatpersoner. Det vil derfor få betydning for kurser i madlavning og bagning, kurser i alle former for håndarbejde, kurser i kunstmaling og fotografering samt IT-kurser m.v. 

Praksisændringen rammer også mere individuelle former for undervisning rettet mod private, herunder fx klaverundervisning og lektiehjælp.

Aftenskoler og daghøjskoler mv. bliver ikke omfattet af praksisændringen, som derfor primært får betydning for private virksomheder, der udbyder kurser rettet mod private. Kun hvis udbyderen har en omsætning på under 50.000 kr. og dermed er fritaget for momsregistrering, vil kursusgebyret kunne faktureres uden moms.

Hvad får det af betydning?

Momsregistrerede virksomheder, der i dag sælger kurser til private uden moms, har i dag ingen eller begrænset fradrag for deres købsmoms. Hvis praksisændringerne gennemføres, vil momspligten for kursusgebyrerne medføre, at disse virksomheder nu dels skal lægge moms på deres salg, men kan samtidig også få fradrag for deres fulde købsmoms.

Læs også

Scroll to Top

Kontakt

Har du spørgsmål eller kunne du tænke dig, at høre nærmere omkring nogle af vores ydelser? Så er du altid velkommen til at kontakte os.

Vi bruger cookies for at kunne give dig den bedste oplevelse. Ved at bruge vores side accepterer du brugen af cookies.